mewrt mewrt .

mewrt

آشنايي با مسجد الحرام

موقعيت جغرافيايي و حدود مسجدمسجدالحرام، در شهر مكه عربستان سعودي ميان كوه‌هاي ابوقبيس، اجياد، هندي و عمر واقع است.

حدود كنوني مسجدالحرام: از شرق به كوه ابوقبيس، از غرب به كوه عمر و خيابان شبيكه، از شمال به خيابان شاميه و كوه هندي و از جنوب به خيابان اجياد و مسفله محدود مي‌شود.

حدود حرم تا مسجدالحرام در نقاط مختلف، متفاوت است: از تنعيم تا مسجدالحرام ۶۱۵۰ متر، از جِعرانه تا مسجد ۱۸۰۰۰ متر، از مسير طائف در نقطه هُدي تا مسجدالحرام ۱۵۵۰۰ متر، از مسير ليث تا مسجد ۱۷۰۰۰ متر و از راه جده تا مسجدالحرام ۱۱۰۰۰ متر فاصله است.
 
درباره مسجد الحرام:مسجدالحرام يا مسجد اعظم، بزرگ‌ترين مسجد جهان اسلام و قبله‌گاه مسلمانان است. مسجدالحرام در شهر مكه در كشور عربستان سعودي قرار دارد. بنابر آموزه‌هاي اسلام هر انسان و موجود زنده‌اي كه وارد آن شود ايمن است و نبايد به او آسيب رسانده شود.
در صدر اسلام، مسجدالحرام بسيار كوچك بود. نخستين بار، عمر بن خطاب دستور داد خانه‌هايي بخرند و بر مساحت مسجد بيفزايند. تا آن زمان، به دور مسجد ديوار نبود. عمر دستور داد دور مسجد ديواري نيز بكشند. عثمان براي مسجد رواق ساخت و بدين‌گونه قسمت‌هايي از مسجد سر پوشيده شد. پس از آن وليد مسجد را به زيبايي بازسازي كرد و ناودان كعبه را با طلا ساخت. از آن زمان تاكنون بارها مسجدالحرام گسترش يافته‌است.
 
مسجد الحرام,كعبه,عكس مسجد الحراممسجد الحرام بزرگ‌ترين مسجد جهان اسلام و قبله‌گاه مسلمانان است چرا به خانه خدا «مسجد الحرام» ميگويند؟از امام صادق(عليه السلام) سؤال شد كه چرا كعبه را «بيت الله الحرام» ناميدهاند؟ حضرت در جواب فرمودند: (لانّه حُرِّمَ عَلي المشركينَ اَن يدْخلوه)؛ چون بر مشركان حرام است كه وارد آن شوند.در واقع، كلام حضرت اشاره به آيه (يـأَيهَا الَّذِينَ ءَامَنُوا إِنَّمَا الْمُشْرِكُونَ نَجَسٌ فَلاَيقْرَبُوا الْمَسْجِدَ الْحَرَامَ بَعْدَ عَامِهِمْ هَـذَا) ؛ اي كساني كه ايمان آوردهايد! مشركان ناپاكند، پس نبايد بعد از امسال نزديك مسجدالحرام شوند.
 
مسجد الحرام,كعبه,عكس مسجد الحرامقسمت هاي مختلف مسجد الحرام مهمترين بناهاي داخلي و اشياي مسجد:كعبه:خانه مكعب شكل مشهور كه ميان مسجدالحرام در شهر مكه قرار دارد. كعبه، قبله و مهم‌ترين عبادت‎گاه مسلمانان است كه زيارت آن از گذر عمل عبادي و فريضه حج به شرط احراز شروطي خاص مانند استطاعت مالي، يك بار در طول عمر بر هر مسلماني واجب است.

حجر الاسود:(صورت عربي آن: الحَجَرُ الأسوَد)سنگي مقدّس، داراي پيشينه كهن و جايگاهي ويژه در فرهنگ اسلامي و مناسك حج. اين سنگ در رُكن شرقي كعبه (كه به ركن اسود يا ركن حَجَري نيز معروف است) در ارتفاع يك متر و نيم از زمين نصب شده است.

مقام ابراهيم:منظور سنگي است كه مي‌گويند حضرت ابراهيم هنگام بازسازي كعبه، زير پاي خود گذاشته تا دستش به قسمت بالاي ديوار برسد. به نقلي، اين سنگ پيش از اسلام درون كعبه بود؛ اما وقتي آيه «وَاتَّخِذُوا مِنْ مَقامِ إِبْراهِيمَ مُصَلًّي» نازل شد، به دستور پيامبر اكرم(ص) آن را از كعبه بيرون آورده در پيرامون كعبه نهادند.

حجر اسماعيل:حِجْرِ اسماعيل؛ فضاي بين كعبه و ديواري نيم‌دايره را گويند كه از يال شمالي كعبه (ركن عراقي) تا يال غربي آن (ركن شامي) امتداد دارد. نام ديگر آن حطيم است و برخي نيز آن را حظيره خوانده‌اند. پس از آنكه حضرت ابراهيم(ع) و هاجر و فرزند شيرخوارشان اسماعيل به وادي مكه رسيدند، با راهنمايي جبرئيل در جايگاه كنوني حجر مستقر شدند. سپس هاجر و اسماعيل، همراه با گوسفندانشان، در همين مكان و در سايباني كه با چوب درخت ساختند، سكونت گزيدند. هاجر و اسماعيل هر دو پس از وفات در همين مكان دفن شدند.[نيازمند منبع] حجر اسماعيل از دوران پيش از اسلام مورد احترام و تقديس بود. پيامبر اكرم(ص) نيز، پس از بعثت، در حجر اسماعيل مي‌نشست و علاوه بر عبادت و تلاوت قرآن، به سؤالات مردم پاسخ مي‌داد. به نظر مشهور فقهاي امامي، به استناد احاديث معتبر، حجر اسماعيل جزء كعبه نيست.

حطيم:حد فاصل بين ركن حجرالاسود و درِ كعبه را حطيم گويند و در روايات آمده كه بهترين مكان در مسجد الحرام است. دليل نام‌گذاري آن به حطيم اين است كه مردم در آن جمع مي‌شوند و به يكديگر فشار مي‌آورند.

زمزم:چاه آبي در قسمت شرقي مسجدالحرام است كه آن را بئر زمزم، چاه اسماعيل، حفيرة عبدالمطلب، شفاء سُقم، عافيه، مَيمونه، طُعم، بَركة و بَرّة مي‌خوانند. چاه در نزديكي مقام ابراهيم و در حدود هجده متري كعبه و در زيرزمين قرار دارد.

مستجار:در گذشته كعبه دو درب داشته است. يكي در ديوار شرقي در نزديكي ركن حجر الاسود كه امروزه نيز وجود دارد، دومين درب در ديوار غربي در نزديكي ركن يماني و مقابل در شرقي بوده كه در بازسازي قريش اين در بسته شد و امروزه جاي آن روي ديوار كعبه مشخص است. به محل در غربي مستجار گفته مي‌شود. لمس كردن كعبه در اين ناحيه و دعا در آن در دور هفتم طواف مستحب است.

ملتزم:ملتزم فاصله مستجار است تا ركن يماني مقابل حطيم. اين محل را از آن روي ملتزم مي­‌نامند كه زائران و حج‌گزاران در آنجا مي‌­ايستند و به ديوار ملتزم شده، مي­ چسبند و دعا مي­‌خوانند.
بنابر برخي روايات، پيامبر اكرم(ص) صورت و دستهاي خود را بر اين قسمت از ديوار مي‌گذاشت. از آن حضرت نقل كرده‌اند كه در اين محل، دعاي بندگان مستجاب است. اعتراف به گناه و طلب بخشايش، از اعمال مستحب اين محل است.

درهاي مسجدالحرام:مسجدالحرام بيش از شصت در دارد. نام سه در اصلي مسجد باب‌العمره، باب‌السلام و باب ملك عبدالعزيز است.
گردآوري: بخش گردشگري بيتوته


برچسب: ،
امتیاز:
 
بازدید:
+ نوشته شده: ۲۰ خرداد ۱۳۹۹ساعت: ۰۹:۴۲:۱۹ توسط:admin موضوع:

{COMMENTS}
ارسال نظر
نام :
ایمیل :
سایت :
آواتار :
پیام :
خصوصی :
کد امنیتی :